Kaäba

De Kaäba of Ka’aba (ook Ka’ba of Ka’bahAr. الكعبة ) is een kubusvormig gebouw en staat in de Grote Moskee in Mekka. Het is het centrale heiligdom van deislam, en staat ook wel bekend als Bayt Allah (“Huis van God“). Als onderdeel van de hadj, de bedevaart naar Mekka, loopt men zeven keer rond de Kaäba. Ook legt de Kaäba de islamitische gebedsrichting vast – een moslim bidt altijd in de richting van de Kaäba, dat is dus, als hij niet in Mekka is, in de richting van Mekka.

De Kaäba wordt bekleed door de kiswah, een zwartfluwelen doek met zware gouddraden bestikt die verzen (ayat) vormen uit de Koran, en die oorspronkelijk vervaardigd werd in Egypte, maar tegenwoordig in Saoedi-Arabië. Ieder jaar na de hadj (bedevaart naar Mekka) wordt de kiswah vernieuwd.

De Kaäba heeft een ingang op circa 2 meter boven de grond, vanwege overstromingsgevaar, zoals in 1941 het geval was. In een hoek van de Kaäba bevindt zich de Hadjar al-Aswad, een steen die volgens de islam uit het paradijs afkomstig is en door Gabriël aan Abraham gegeven was. Volgens overleveringen was deze steen eerst wit, maar door de zonden van de mens, is deze zwart geworden. Volgens de islamitische overlevering is de Kaäba gebouwd door Adam en herbouwd door Ibrahim en Ismaël.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s